Facebook isn’t for me – Facebook is niets voor mij

The story below is a little Facebook promotion in Dutch in response to Donna’s challenging remark that in Facebook it’s all about people’s own ego’s.

Reactie op Donna’s opmerking in Facebook “fb = ego in het kwadraat :P”

Nou daar komt-ie dan, Donna. Bedankt voor het uitlokken van deze misschien toch nog wat te oppervlakkige reactie, want over Facebook is erg veel te vertellen. Computerspelletjes haat ik en ik had even zin om wat te schrijven. Ik maak van deze tekst wel even een kopietje voor op m’n website, want je weet het maar nooit met Facebook (misschien vind je het zelf niks en gooi je het weg, voel je vrij) en het is een heel verhaal geworden, wat ik misschien nog wel eens wil lezen.

Als beroepscomputeraar ben ik er wat fanatieker ingedoken dan de gemiddelde mens en door mijn leeftijd op een wat serieuzere manier dan de vele kinderen die in 2013 massaal van Hyves op Facebook overstapten. Ook was het mijn sport om mijn opgroeiende kinderen voor te blijven om ze te kunnen begeleiden en te behoeden voor de vele valkuilen. Gewoon een ouderlijke taak, net als een kind leren oversteken en leren dat ze geen snoepjes moeten aannemen van onbekenden. Juist in deze taak hebben veel ouders het destijds laten afweten (misschien nog steeds wel), omdat ze geen idee hadden waar hun kinderen mee bezig waren. De scholen hebben hun handen er aan vol gehad en ook die hebben verschrikkelijk achter de feiten aangerend. Best ernstig als je er goed over nadenkt. De wereld is vol van mensen die deze ontwikkelingen niet bij kunnen of willen houden en dat geeft niet, behalve als ze een opvoedende taak hebben.

Als computerspecialist zeg ik: Facebook is het meest briljante stukje zelflerende software dat er momenteel bestaat. Het is een ongelofelijk snel (ondanks dat er meer dan een miljard gebruikers op zitten), veilig en betrouwbaar medium om je foto’s op te bewaren en alleen te laten zien aan wie jij wil. Om je contacten te onderhouden en zelfs om online mee te vergaderen. Dat kan over van alles gaan. Het werkt ook nog eens echt op alle apparaten van computers tot telefoons, hoewel Facebook op een telefoon nog lang niet zo goed is als op een tablet of een gewone computer.

Zelflerende software, zoals Facebook is, moet wel de gelegenheid krijgen om zich aan je aan te passen. Dingen die je niet aan staan, zet je uit. Verdiep je even in het kleine v-tje rechtsboven elk bericht. Vink personen en onderwerpen uit die je niet wil volgen. Niet te snel oordelen. Facebook is een geniaal medium, dat inderdaad laat zien dat veel mensen enkel met zichzelf bezig zijn.

Op je gezinnetje moet je zeker zuinig zijn, Donna, en hoewel het erg leuk is voor mensen die je gezin kennen of willen leren kennen om daar af en toe wat over te posten, ben ik daar zelf erg terughoudend in. Ook in het verschaffen van duidelijkheid wil ik nog wel eens bewust dingen niet of een beetje anders zeggen. Voor de eventuele dure spullen waar je aan gehecht bent geldt hetzelfde.

Deze bedenkingen hoeven echter niet om te slaan in totale onthouding. Vergelijk Facebook met een aparte wereld vol met interessante zaken en troep, veel leuke mensen, die je anders nooit zou kunnen ontmoeten, en af en toe ook een vervelende. Je zegt nogal wat als je besluit “Facebook is niets voor mij” of als je het je kind verbiedt. Dat lijkt veel op een kind binnen houden omdat je bang bent om het naar buiten te laten gaan. Voor de ouderen zelf lijkt het ook veel op niet naar buiten durven, omdat ze de weg er niet kennen en de verkeersregels niet hebben geleerd.

De bezorgdheid die je hebt als je kind alleen buiten speelt, mag je ook best hebben als het achter de computer zit en een beperkt aantal computeruren is natuurlijk voor kinderen heel gezond.

Van alleen zijn is in Facebook in principe geen sprake. Dat is nou juist vrij goed geregeld en daarom heet het een sociaal netwerk. Je kan elkaar een beetje in de gaten houden. Je kan je ook, net als op straat asociaal gedragen, trouwens. En daar zit nou juist nog een punt waar veel ouderen een fout maken. Door Facebook volledig te negeren, negeer je een groot deel van de digitale wereld om je heen. Omgangsvormen, taalgebruik en dingen als fatsoen en beleefdheid zijn waardevolle zaken die de oudere generatie zou moeten overdragen aan de jongere. Ontbreken deze mensen in Facebook, dan missen we dus iets.

Helaas stap ik nog steeds te vaak in die vieze, gevaarlijke auto om weer eens even te horen hoe het met die oude vrienden van me gaat. Ik geef toe: er gaat niets boven gezellig samen zijn, maar o wat een gevaren trotseren we daar toch elke dag weer voor. Als automatiseerder bezoek ik mijn klanten inmiddels vrijwel niet meer. Zakelijk gaat bij mij alles op afstand en ook steeds meer via Facebook, maar zakelijk Nederland loopt daarin ver achter.

Facebook is echt niet zaligmakend, maar je kan er ook niet echt omheen. Als je wil weten waar, wanneer en hoe laat de Ierse sessie is, hoef je maar even in Facebook te kijken en je weet het zo. Je ziet ook hoe het de vorige keer was. Als je zoiets organiseert is Facebook zo geweldig gemakkelijk. Ik ga echt mensen niet zitten emailen. Da’s me veel te bewerkelijk en zo’n Ierse sessie wil ik wel regelen, maar het moet me niet te veel tijd gaan kosten.

Facebook weet alles van je. Zeker, maar ze mogen er niet zo heel veel mee doen. En Facebook weet precies evenveel als je op Facebook hebt gezegd. Maar Facebook is inmiddels zo groot geworden dat er ook erg goed op gelet wordt, hoop ik.

Veel Facebook-plezier! 😉

Deel 2 – Het verkopen van je ego

0 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.